Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме

...
Представяме ви поредната статия от рубриката ни Тайната градина, която поддържаме
Коментари Харесай

Песента на птиците трябва да си я заслужиш!

Представяме ви следващата публикация от рубриката ни " Тайната градина ", която поддържаме дружно с Боряна Михайлова от botanika.bg. Тя ни учи на градинарство и цветарство, само че най-много на обич към цветята и градината. Днес си приказваме за птиците...

Всеки от нас има потребност от топлота, с цел да изкара зимата… После пък имаме потребност от песента на птиците, с цел да дойде пролетта ни. Колкото по-силна е тази ария, толкоз по-хубава ще е пролетта!

И с цел да заслужим песента на птичките през пролетта, в този момент е моментът да се погрижим за тях и да им създадем къщички и хранилки, от които да могат да се хранят през зимните месеци.



Колкото по-студено става, толкоз по-трудно дивите птици си намират храна. Особено доста страдат птиците в градовете, където изискванията за съществуването им така и така са оскъдни… Най-сложно става, когато падне сняг и покрие земята и изсъхналите растения. Тогава нито семената се виждат, нито дребните инсекти, с които се хранят птиците.



В Интернет можете да намерите доста подготвени къщички и хранилки, а в случай че желаете да ги извършите сами, има доста образци. Каквото и да изберете, къщичката за птици би трябвало да бъде окачена на предпазено място – върху дърво или на стена, не по-ниско от 2 метра над земята, като отворът й би трябвало да е извърнат на изток или югоизток, с цел да не бъде осветявана вътрешността й от пробиващите облаците слънчеви лъчи. Входното отверстие е друго за другите хвъркати, които ще населяват дома: за скворците би трябвало да е 32-36 мм, за врабчетата – 26-28 мм, за синигерите – 25-26 мм и така нататък



Храната, която слагаме в хранилката, би трябвало да е допустимо най-разнообразна, с цел да притегли колкото може по-различни птици. Подходящи за задачата са другите зърна и семена – слънчоглед, просо, царевица, овес; ядки, сушени плодове, варени картофи и яйца, хлебни трохи и корички (но не от бял самун, а от пълнозърнест). Не е неприятно да се сложат и счукани черупки от яйца, с цел да се обезпечи калций за хвъркатите. Може да се създадат и гирлянди от сушени плодове, които да се окачат на клоните на дърветата.

Помагайки на птиците да преживеят зимата, през пролетта те ще ни се отблагодарят, като закусват с вредителите на двора и ни изнасят серенади под прозореца!:)

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР